sâmbătă, 23 octombrie 2010

Începe marea răscoală: clienţii se răzvrătesc faţă de bănci.
VINO SI TU !

ESCROCHERIE la bancile din Romania. Iata cateva din acesti “sateliti” veniti sa va insele din strainatate: Volksbank, Raiffeisen, BCR, Bancpost, BRD, si una nebancara TBI - sunt doar câteva dintre băncile ai căror clienţi au decis să se alieze pentru a-şi căuta dreptatea, nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi. Cei mai mulţi acuză instituţiile de credit că au majorat dobânzile fără ca măcar să-i anunţe şi că le aplică o serie întreagă de comisioane, în mod abuziv…

Pentru a avea şanse mai mari de reuşită în faţa instituţiilor de creditare, clienţii nemulţumiţi ar trebui să deschidă o acţiune în comun. Chiar dacă oficialii băncilor spun că grupurile constituite pe internet nu reprezintă o formă de asociere formală, e suficientă mandatarea avocatului sau a mediatorului, pentru a-i reprezenta pe clienţi la discuţiile cu bancherii.


FITI ATENTI, VI SE CERE: Taxă abuzivă cerută la întocmirea dosarului ; Se minte ca rata e fixa, dar ea poate fi variabila; Se practica CARACATITA RECUPERATORILOR.

CARACATITA RECUPERATORILOR

"Clientul unei bănci a primit o înştiinţate de plată, prin care era informat că trebuie să achite o datorie în sumă de 30 de euro în termen de 30 de zile. Omul s-a prezentat la bancă în scurt timp, cu banii în mână, însă a aflat că banca deja vânduse creanţa către o societate din UE, care, la rândul ei, a transferat-o către o firmă de recuperatori din România. În acest caz, vânzarea creanţei de către bancă e nulă de drept", explică Tudor Tatu, preşedintele UMB, care spune că "este vorba despre o adevărată caracatiţă: majoritatea băncilor şi-au format societăţi în UE care la rândul lor înfiinţează societăţi de recuperare în România."

UNELE BANCI FAC GENOCID IN ROMANIA !!!

RENUNTATI LA BANCILE … MAJORITATEA ESCROACE

V-ati gandit vreodata cate tipuri de comisoane si dobanzi penalizatoare are o banca? In cele ce urmeaza va prezentam zece dintre cele mai frecvente costuri impuse de bancheri la care ar trebui sa fiti atenti cand incheiati un contract cu o banca.

Mai intai este vorba despre comisionul de analiza. Chiar daca unele banci l-au "eliminat", incluzandu-l in alte costuri, analistii atrag atentia ca, mai ales in cazul creditelor de suma mai mica, acest comision poate reprezenta un procent insemnat.

Un alt cost il reprezinta comisionul de acordare, care reprezinta un procent din suma acordata drept imprumut. Bancile au stabilit diverse valori ale acestui comision.
Un alt comision este cel de administrare, numit si de gestiune sau comision de mentenanta. Acesta, in general, este calculat ca dobanda, dar exista posibilitatea de a se calcula ca procent din suma total imprumutata.

In cazul cardurilor, comisionul de administrare se percepe de obicei anual si este in medie de 20 de lei pe an. Exista insa si un comision de neutilizare. Cei care au un contract de credit, dar nu utilizeaza banii intr-un interval de timp mentionat in contract trebuie sa platesca un comision de neutilizare calculat ca procentaj din valoarea creditului neutilizat.

Unele banci isi taxeaza clientii si cu un comision de risc. In general, acesta se percepe pentru creditele acordate fara garantii si acopera riscul de neplata. Comisionul de risc poate fi de 0,1% din sold, atunci cand se percepe lunar, dar poate fi perceput si anual sau o singura data, la acordarea creditului.

In ultima vreme, se vorbeste de limitarea comisioanelor de rambursare anticipata, un alt tip de cost practicat in mediul bancar. In general, acestea pot ajunge si pana la 5% din suma platitia anticipat, dar o directiva europeana impune bancilor sa limiteze acest cost pana la 1%. Exista si banci care calculeaza comisionul de rambursare anticipata ca o suma fixa.

Vrei sa depui bani? Esti taxat!

Alt tip de comisioane sunt cele aferente contului curent. Astfel, unele banci te taxeaza daca vii si depui bani in cont, printr-un comision de depunere numerar. Mai exista si comisionul de administrare a contului curent sau comisionul de retragere numerar.

Specialistii de la Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor atrag atentia si asupra dobanzii penalizatoare - in procent sau suma fixa - perceputa pentru perioada de intarziere la plata sumelor datorate lunar.

De asemenea, un alt cost este cel al primei de asigurare aferenta politiei de asigurare de viata atunci cand incheiati un contract pentru un credit ipotecar, in general. Aceasta trebuie achitata lunar sau anual pe perioada de rambursare a creditului.

Alte elemente de cost care revin imprumutatului sunt cele legate de asigurari sau garantii, cum ar fi taxa pentru evaluarea bunurilor mobile admise in garantie, inscrierea garantiei reale mobiliare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, primele de asigurare aferente politelor pentru riscuri generale.

BANCA NU MAI POATE … POTI CASTIGA !!!

Cei care nu mai pot plati rata catre banca ajung la executare silita. In aceasta situatie banca poate sa execute orice bun aflat in posesia datornicului. Dar daca acesta nu are nimic pe numele lui atunci singura solutie este poprirea pe venituri. Altfel spus sa oblige firma unde lucrezi sa vireze o parte din salariu catre banca, in contul datoriei. Exista insa si venituri de care banca nu se poate atinge indiferente de cat de mare este suma restanta, chiar daca banii respectivi ii primesti intr-un cont al bancii la care esti dator.

Practic, atunci cand nu iti mai platesti ratele, banca poate obtine maximum 50% din salariul sau veniturile tale. Procentul de 50 % se aplica celor care au mai multe credite restante. Daca este vorba insa de un singur credit, banca poate obtine maxim 30 % din salariul tau.
Exista insa si multe venituri pe care banca nu le poate cere in contul datoriei oricat si-ar dori acest lucru.

Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii sau ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, sau cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat sau diurnele sunt venituri care intra in aceasta categorie.

De asemenea, daca ai fost concediat si ai primit salarii compensatorii , sau primesti lunar ajutor de somaj trebuie sa stii ca banca nu are dreptul sa iti execute acesti bani daca ai ajuns in situatia de a fi executat silit. Daca o institutie financiara a facut acest lucru este o ilegaliate.

Conturile in care sunt depuse alocaţiile sunt unele speciale, in care titularul contului este copilul, iar bancile ar trebui sa cunoasca provenienta banilor. In cazul In care parintele dispune mutarea alocatiei copilului intr-un alt cont, atunci banca poate proceda la oprirea banilor.

Pana in prezent, potrivit lui Gheorghe Piperea, avocat specializat pe faliment si insolventa, peste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci. Piperea spune ca exista o banca din primele 5 banci din Romania care are deja 20.000 de cereri de executare silita.

"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea.

"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu-si mai pot plati creditele pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimisi in somaj", a completat el.

Aceasta crestere a numarului de executari silite se va reflecta in pretul caselor si al terenurilor, care va atinge in luna iunie un minim al ultimilor trei ani, estimeaza avocatul.
"Pretul constructiilor si al terenurilor se va prabusi si am putea vorbi despre o relansare a vanzarilor in acest domeniu, intrucat vom vorbi de preturi aflate mai aproape de realitate, respectiv de 50% din valoarea caselor din 2007 sau de 30% din pretul terenurilor din acea perioada", a apreciat Piperea.


Sursa; Realitatea de pe Net

4 comentarii:

  1. MISCAREASOCIALISTA VREM NATIONALIZARE ,PARTID UNIC SI ECONOMIE PLANIFICATA 1

    RăspundețiȘtergere
  2. ma mir si ma minunez cum isi dau toti cu parerea despre procentul maxim de poprire pe salariu.
    art 409 din codul de procedura civila spune clar:
    1. la lit.a- din salariu se poate retine maxim 1/2 atunci cand ai poprire pentru intretinere sau alocatii.
    2. la litera b-1/3 atunci cand ai poprire pentru orice fel de datorii.
    Intradevar sub litera b vine un alineat care zice ca atunci cand ai retineri pentru mai multe datorii procentul maxim e de 1/2.
    Acest paragraf se refera la faptul ca multe persoane au si popriri pentru intretinere , pentru alocatii si pentru credite bancare sau alte datorii. Numai in acest caz se poate retine 1/2 din salariu. la banci poti avea poprire pentru oricate credite, nu se poate retine mai mult de 1/3 din salariu net.

    RăspundețiȘtergere
  3. in sfarsit de cand ma uit pe acest tip de forumuri vad ca un om gandeste si se exprima corect in ceea ce priveste procentul maxim admis de lege privind poprirea pe salariu.
    Da domnule anonim asa este. se poate retine 1/2 din salariu numai cand persoana in cauza are poprire cumulata pentru pct. a (intretinere) si b (orice alte datorii)al art 409. Deci pentru mai multe credite la diferite banci sau la aceeasi banca se poate retine maxim 1/3 din salariu. altfel adresati-va justitiei.

    RăspundețiȘtergere
  4. aici s-ar mai putea adauga si faptul ca art 409 spune ca poprirea se poate pune pana la 1/3 respectiv 1/2 din salariu. angajatorul daca are fata umana si ia in considerare ca angajatul care munceste pentru el si nu pentru banca are si alte nevoi (medicamente, copii mai multi, probleme de alta natura) atunci procentul retinut poate fi mai mic. in acest caz legea nu se incalca. angajatorii in majoritate prefera sa puna procentul maxim de poprire pentru a nu avea "greturi". nu e deloc corect. de aceea legiuitorul a spus pana la 1/3 sau 1/2.

    RăspundețiȘtergere

ClickLink.ro Director WEB